
Wunderbaum vindt het hoog tijd om een voorstelling te maken over schermtijd. En niet alleen omdat er vanaf 1 januari een landelijk verbod op smartphones op scholen is. Eén van de meest prangende vragen van deze eeuw is: Hoeveel van onze tijd willen we online doorbrengen? Samen met schrijfster Annelies Verbeke en studenten van de theateropleidingen in Maastricht, Arnhem, Amsterdam en Rotterdam maakt de acteursgroep de voorstelling Wunderbaum speelt live (online gaat het mis).
Sinds de iPhone in 2008 zijn massale glorierijke intrede deed in ons land, zijn we ‘hooked’. Ons gedrag veranderde, generatiekloven openbaarden zich. Verhalen over kinderen die in twintig Whatsapp-groepen verschillende identiteiten aannemen, er in het geheim een tweede telefoon op nahouden, op het dark web aan anorexia challenges deelnemen en nieuwjaar liever met hun vrienden online in ‘World of Warcraft’ vieren.
En wat voor recht van spreken hebben volwassenen eigenlijk als we zelf geregeld scrollend naar een scherm zitten te staren als ons kind tegen ons praat? Of als we tot diep in de nacht tussen de series door van de actualiteiten naar Funda surfen? En niet te vergeten eindeloze berichten in appgroepen met buren, voetbal- en hockeyteams, collega’s en ouders van school.
In Wunderbaum speelt live (online gaat het mis) volgen we een groep ouders en hun kinderen die na een ontspoord gesprek in een Whatsappgroep bij elkaar komen. Samen met videokunstenaar Noortje van den Eijnde en muzikant Frank Rosaly schept Wunderbaum een spetterend digitaal universum waarin de analoge identiteit uit de krochten van het internet wordt bevrijd.